Deževnica

Nalagam slike...
 

Deževnica je mehka in ne vsebuje mineralov (ne nastaja vodni kamen), zato je primerna za zalivanje vrtov, splakovanje WC-jev in uporabo v pralnih strojih.

Deževnica - primer 1 Deževnica - primer 2 Deževnica - primer 3 Deževnica - primer 4 Deževnica - primer 5 Deževnica - primer 6 Deževnica - primer 7 Deževnica - primer 8 Deževnica - primer 9 Deževnica - primer 10 Deževnica - primer 11 Deževnica - primer 12 Deževnica - primer 13 Deževnica - primer 14

ZBIRANJE deževnice

Deževnico najpogosteje zbiramo preko streh, najprimernejše so gladke opečnate strehe, strehe iz umetnih materialov ali skrilavcev. Neprimerne za zbiranje so bitumenske, kovinske in grobe betonske kritine, ker se z njih izpirajo kovine. Deževnico vodimo s strehe v vertikalnem žlebu, do vertikalnih cevi, ki vodijo v glavni hranilnik.

Primerna velikost hranilnika za štiričlansko družino je cca 5.000 litrov. Iz hranilnika črpamo deževnico po ločenem omrežju do posameznih potrošnikov. V vertikalnem žlebu sta nameščena dva filtra. Prvi je filter- sito, ki zadrži listje in vejice in ga čistimo ročno, drugi filter je separator in je nameščen pred vstopom v hranilnik. Med hranilnikom in odjemnim omrežjem je vgrajen fini filter z aktivnim ogljem.

FILTRIRANJE deževnice

Sodobni sistemi zbiranja deževnice, že ponujajo rešitve pri katerih steče deževnica iz strehe v filter, ki ne potrebuje vzdrževanja.

Filter loči umazanijo, ki samodejno odteče v kanalizacijo ali ponikalnico, filtrirana voda pa nadaljuje pot v cisterno za deževnico od koder jo potopna črpalka prečrpa do uporabnika.

V morebitnem daljšem sušnem obdobju sistem samodejno spusti v cisterno pitno vodo in tako omogoči nemoteno delovanje porabnikov priključenih na sistemu za deževnico.

HRANJENJE deževnice

Za hranjenje deževnice v hranilnikih vkopanih v zemljo so najprimernejše cisterne narejene iz materiala, ki ga s kratico označimo GFK (poliesterska smola okrepljena s steklenimi vlakni).
Cisterne ne korodirajo, ne spremenijo svoje oblike, ne zarjavijo, ne popustijo na nepropustnih mestih, so povsem imune na agresivne tekočine obenem pa ne prihaja do zastaranosti materiala.

Kroglaste cisterne iz GFK:
  • imajo gladke stene
  • izdelane so s postopkom križnega navitja brez stikov in fug, zato jih z lahkoto čistimo
  • so lahke in enostavne za transport in vgradnjo
  • imajo dolgo življenjsko dobo saj so praktično neuničljive.
Pomembno je, da lahko GFK v celoti recikliramo in s tem ne obremenjujemo okolja.

Na trgu obstajajo tudi cisterne izdelane iz polietilena, ki pa so bolj občutljive na vplive okolja, še posebej kadar so vkopane v zemljo.
2012 NAU.si. Vse pravice pridržane. Created by Re-Design.si - Inovativni spletni marketnig